Hubci kalandjai

"És a pararam-pararam hol marad, he?"

A kórházról

2011.12.14. 14:19 - hubcibu

Nos, ha már itt létem oka és célja hogy a gyakorlati ismereteimet  bővítsem az által, hogy egy másik ország egészségügyét is megismerem, hát megosztom Veletek is a felbecsülhetetlen Tudást.

A harci helyzet az, hogy első benyomásom az itteni oktatási rendszerről igen-igen téves volt. Na ja, ne ítéljen az ember elsőre. Mivel az a lány, akivel első nap együtt voltam és bimanuális vizsgálatot végzett meg önállóan kötözött beteget mint kiderült ott írja a szakdogáját meg ezer éve ott TDK-zik és bedolgozta már magát a helyre. Az egyszeri orvostanhallgató beteghez sem nyúl egyetemi karriere alatt. 2-2 hét gyakorlatuk van gyerekből és szülészetből is hatodévben. A többiből valamivel több, de összesen 1 hetet kell műtőben tölteniük a seb gyak alatt és 1 napot a szülészet gyak alatt. Nem nagyon tudnak semmit a gyakorlatban, cserébe viszont hatodévben is minden délután vannak előadások...

Maga a kórház egyetlen hatalmas épület, 8 emelet + közvetlen mellette 1-2 pavilon gyakorlatilag egybeépítve a kórházzal. Körülbelül az alapterülete 4-szerese lehet az Újklinikáénak. Tehát nagynak számít a magyar kórházakhoz viszonyítva, ágyszámát tekintve, akkorának saccolom, mint a Klinika, de ez találgatás főleg. De biztos vagyok benne, hogy kevesebb a hallgató. Mondjuk a mi klinikáinkat kb 80-90 fős évfolyamok oktatásához méretezték és szerintem itt olyan 120 fős évfolyamok lehetnek, de majd utánajárok...:) (megj: megtörtént az utánajárás, 140 fő egy évfolyam külföldiekkel együtt)

A felszereltség, infrastruktúra vegyes. Ezt úgy értem, hogy hozzánk képest nyilván klasszisokkal jobb állapotú az egész, de itt is vannak felújított csilli-villi részek meg nem lepattant, de nyilvánvalóan kevésbé csilli-villi részek.

Ami nagyon más, mint nálunk, hogy nem egy számítógépes rendszerben van összefogva minden, hanem kézzel írnak a zárójelentésen kívül mindent. Nem csak a lázlapot( ami nekem tetszik, hogy itt a dekurzust is a lázlapra írják, sokkal kevésbé zsúfolt, átláthatóbb és logikusabb lázlapjaik vannak, de a nőgyógyászaton minden nap új lázlapot nyitnak, ami finoman szólva is fura), hanem a kórlapot, a vizsgálatkérőt, a konzíliumkérőt, a konzíliumot, mindent kézzel és az osztályok között faxolgatják a papírokat. Nem tudom melyik a jobb, ez is hatékonynak tűnik, de azért a központi digitális nyilvántartás(legalább a kórházon belüli adatokkal) egyszerűen nekem elképzelhetetlen. Itt még sincs ilyen. El kell ismerni, itt mindenki gyöngy betűkkel ír, de muszáj is, különben káosz lenne

Amit eddig el sem tudtam képzelni, hogy amit Magtudból meg propedeutikából tanítottak, hogy hogyan kell egy anamnézist felvenni, az itt tényleg úgy is működik. Tehát az orvos elvonul a beteggel kettesben (illetve ha egy hallgató is ott van hármasban) egy nyugodt, elzárt szobába, ahol szépen pontról pontra kikérdezi a beteget. Ez mindenképp a kézi iratvezetés előnye, hogy ott van előtte a sablon, így főleg a kezdők esetében könnyebb belejönni az anamnézis pontos és rendszerezett felvételébe. Nálunk nem csak magamon vettem észre, hogy nehéz azért először mindent precízen megkérdezni, mikor több dologra is oda kell figyelni, a beteg elkalandozik és könnyen kimarad valami. És valljuk be, mindenhol a legkisebb dolga az anamnézis, státusz felvétel.

A másik, ami nagyon másképp működik, az a vizit, ahol tényleg kivesézik a beteg minden icurka-picurka panaszát, annak minden lehetséges okával és megoldásával együtt. Mindenkivel foglalkoznak és egyformán látnak el mindenkit, bár azért  itt is tetten érhető néha, hogy bizonyos betegeket fenntartásokkal kezelnek.

Ma láttam gy afrikai bevándorló beteget, akinek abdominalis miliaris TBC-je van. 

Ja! És amiben még hasonlítanak: Itt is megtörténhet olyasmi, hogy a TBC-s nő diagnosztikus laparoszkópiájakor vettek két szövetmintát. Egyet a pathológiának, egyet pedig a mikrobiológiának. És igen, itt ismegtörténik, amiről azt hittem csak nálunk lehet valaki ilyen értelmes: "Áhh! Ugyanaz a beteg, ugyanonnan két minta...Hm...No sebaj, feleslegesen vették! Szépen egymás mellé teszem a kettőt és..." leöntötte formalinnal... Innentől valóban fölöslegesen vették ugyebár...

Ami még szintén ugyanúgy meg, csak kevésbé rosszindulatúan: Itt is ki vannak akadva a főnökre a beosztottak, itt is vannak lökött főorvosok és itt is szülészek a szülészek...

Szóval képzeljétek: Itt is emberek élnek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hubcikalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr133463083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása